Isala levert patiëntgerichte zorg. Onze patiënt benaderen we prettig, gastvrij en met compassie. Dit is ook een van de uitgangspunten van het nieuwe ziekenhuis Meppel dat Isala bouwt. Vanaf de opening van het ziekenhuis in maart 2022 kunnen patiënten gebruik gaan maken van nieuwe Apple ipads in combinatie met de Sentean Gastvrij App. Hiermee heeft de patiënt meer regie over eten & drinken, ontspanning en informatie die hij/zij tot zich neemt. De patiënt hoeft niet in bed te blijven liggen maar wordt juist gestimuleerd om te bewegen.

“Het verplegend personeel, de vrijwilliger en de facilitaire dienst ondersteunen en vooral ontlasten. Daarnaast de  patiënt meer control geven en lekker afleiden. De tijd van acht-uur journaal en om zes-uur eten is verleden tijd. Het is allemaal on demand, vers en leuk. We kunnen er helaas geen feestje van maken, maar kunnen het verblijf wel leuker en aangenamer maken. Dat is wat we doen met Sentean!”, aldus Willem-Jan te Riele, Directeur bij Sentean Hospitality Group.

Regie bij de patiënt

Als Isala geven we de patiënt regie. Lieke Roescher, Ketenmanager patiëntenservice, legt uit: ‘Dit heeft alles met bewegen, beleving en gastvrijheid te maken. Patiënten kunnen met een voedingsapp aangeven wat en wanneer ze willen eten en drinken. In het ziekenhuis liggen is niet fijn maar wij proberen met het aanbieden van entertainment het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Denk hierbij aan tv- zenders, radio, spelletjes en internet. Maar ook beeldbellen met thuis en online een kerkdienst volgen horen hierbij. We willen voor zover mogelijk een verlengstuk van thuis zijn’.

Onlasten van de zorg

Daarnaast ontlasten we als Facilitair bedrijf de zorg. Meta van der Veen, manager Facilitair bedrijf Isala: ‘Niet medische meldingen komen straks bij de facilitair medewerker of vrijwilliger terecht zodat de verpleging zich kan richten op de zorgtaak. Het glaasje water, extra kussen of een gesprek met de geestelijke verzorging kan de patiënt straks zelf aanvragen via de tablet. Tot slot zien we dat patiënten behoefte hebben aan voorlichting en informatie. Die gaan we aanbieden op de tablet met op de patiënt toegespitste informatie over het ziektebeeld en de behandeling. Met als uitgangspunt de voor de patiënt bekende portalen zoals MijnIsala.’

Ook voor oudere patiënten 

‘Sentean GastVrij is al actief in tientallen ziekenhuizen in Nederland en daarbuiten. Het platform is heel intuïtief dankzij het gebruik van Apple (iOS) en het bedieningsgemak. Daarnaast is het uiterst veilig en AVG-proof. Je hebt geen handleiding nodig en met de Isala boarding video – ingesproken door de RTL stem van Jeroen Kijk in de Vegte – is het voor iedereen te begrijpen, aldus Willem-Jan. Lieke Roescher haakt hier op in: ‘Dit is voor Isala een belangrijk punt omdat de doelgroep voor het ziekenhuis is Meppel vooral uit ouderen bestaat. Door het gebruik van duidelijke pictogrammen en vergrootbaar lettertype zijn we er overtuigd van dat het merendeel van onze patiënten met de tablet overweg kan. En zo niet, dan helpen onze vrijwilligers en medewerkers natuurlijk graag!’

Samenwerking met Sentean

Alweer bijna een jaar geleden zijn we binnen Isala begonnen met dit project. Annemieke te Wierik, adviseur Facilitair bedrijf: ‘Met betrokken partijen, denk aan zorg, Facilitair bedrijf, ICT en Inkoop, hebben we een uitgebreid programma van eisen opgesteld. Allemaal vanuit hetzelfde doel, het beste voor de  patiënt. Het meest lastige was om het enthousiasme te temperen want er kan veel maar we gaan klein beginnen. ‘De samenwerking met Sentean ervaren wij als erg prettig. De korte lijnen, de ruime ervaring en het meedenken dragen bij aan fijne samenwerking.’

Vlnr: Victor Rooijakkers (Sentean), Annemieke te Wierik (Isala), Meta van der Veen (Isala), Willem-Jan ten Riele (Sentean) en Lieke Roescher (Isala).